De popronde is geen springplank maar een zwembad

Met mijn French pop duo Cordon Rouge doe ik dit jaar weer mee aan de popronde. Dat is voor mij de vijfde keer. Eerder speelde ik er met Silence is Sexy (2x), Eins, Zwei Orchestra en Gharib. Daarnaast heb ik er door de jaren heen heel veel mooie optredens gezien. Ik vind de popronde het belangrijkste en meest onmisbare instituut van de vaderlandse popmuziek.

Maar door de jaren heen is de perceptie van wat de popronde is volgens mij scheefgegroeid. Op plaatsen waar mensen die hun geld verdienen in de muziekindustrie in panels een praatje mogen doen gaat het dan zo goed als altijd over ‘een springplank om verder te komen’. Dat vind ik een belediging voor de popronde. Die wordt hiermee gedegradeerd tot een hulpmiddel.

Tegen een collega-muzikant die dit jaar ook mee het land rond mag, vertelde ik dat ik mee doe aan de popronde om de popronde zelf. Leuke shows spelen op leuke plekken. En dat ik het prima vind als we er geen grootse carrière aan over houden. De reactie: ‘Is het wel eerlijk dat jullie geselecteerd zijn als jullie er niet zo ambitieus instaan’.

Voor een klein percentage van de deelnemende acts zou je kunnen stellen dat de popronde een springplank is. In 2017 waren dat van de 144 deelnemers: EUT, Tusky, Fata Boom en Pip Blom (of heb ik acts over het hoofd gezien?). Minder dan 5% van de selectie. En er vallen kanttekeningen te plaatsen bij de invloed van de popronde op het succes van deze acts. EUT en Tusky tekenden al een platendeal met V2 voor de popronde begon. Fata Boom had toen al een manager en Pip Blom zelfs al internationaal succes.

Natuurlijk is de popronde een belangrijke stap voor deze acts. Zo zag ik Tusky, Fata Boom en Pip Blom alle drie daar voor het eerst. En velen met mij. Maar ik zag er vorig jaar ook hele goede optredens van Willy Darktrousers en de Splinters, World of Dust, de Avonden en Electropoëzie. Acts waarvoor dit reizende festival een prachtige manier is om überhaupt aan optredens te komen.

Volgens mij ligt daar de grootste waarde van de popronde. Niet als springplank maar als zwembad. Hoe mooi is het dat honderden muzikanten elk jaar mee kunnen maken hoe het is om in een paar maanden door heel het land te spelen? Op een festival waar ruimte is voor de hele breedte van de popmuziek. Van avantgarde-noise tot gelikte pop en van deathmetal tot Nederlandstalige hiphop en zelfs voor een French pop duo. Hoe mooi is het dat er door heel het land avonden zijn waarop je als publiek verrast kunt worden door zo’n diverse selectie aan live muziek?

Als je als muzikant de popronde als springplank ziet, is de kans groot dat je na je sprong met een rotklap tegen de bodem van een leeg zwembad smakt. Ik kies ervoor om te genieten van het zwemmen. En als ik daarna ook nog eens in de zee kan zwemmen is dat mooi meegenomen. De popronde is niet geweldig omdat het een springplank is, de popronde is geweldig omdat het de popronde is. Een warm zwembad.


2 reacties op “De popronde is geen springplank maar een zwembad”

  1. 1 Appie said at 10:28 on September 22nd, 2018:

    Ja, kan er heel ver mee inkomen

  2. 2 CharlesLirty said at 14:27 on November 17th, 2018:

    a fineoffer
    To qualify click on the link below

    https://drive.google.com/file/d/1nkNIYeLQR3aJtyqVcwY7jaMcthTADKTF/preview


Leave a Reply