Waarom je een zure oude lul bent als je vindt dat de muziek van vroeger beter is dan die van nu

Het is bijna een natuurwet: als mensen ouder worden beginnen ze te klagen dat de muziek van nu slechter is dan die van vroeger. Dat deden je overgrootouders toen de jazz opkwam. Dat deden je (groot)ouders toen de popmuziek opkwam. En dat doen de ouders van nu na het beluisteren van Boef, Lil’ Kleine of Broederliefde. Net zoals over twintig jaar de dertigers van dan zullen zweren bij die authentieke autotune-sound van nu. Dat was pas muziek met gevoel erin. Nog door mensen gecomponeerd!

Ik denk dat muziek door de tijd heen niet beter of slechter wordt maar evolueert. Net zoals planten en dieren door de tijd heen niet beter of slechter worden. Soorten evolueren zodat ze succesvol kunnen zijn in de omgeving van dat moment. Als kleurrijk dier overleef je moeilijk in een omgeving met veel sneeuw. Bij muziek werkt dat op een vergelijkbare manier. Daar is het niet de temperatuur of de omgevingskleur die verandert, maar de techniek. Muziek uit de jaren 60 klinkt heel anders dan muziek uit de jaren 80 en die klinkt op haar beurt weer totaal anders dan muziek van nu vanwege de enorme ontwikkelingen die er gemaakt zijn op technologisch gebied. David Byrne zet dat heel goed uiteen in zijn prachtige boek Hoe muziek werkt.

Kortom: je bent een zure oude lul als je vindt dat de muziek van vroeger beter is dan die van nu. Een Johan Derksen-achtig type dat denkt het middelpunt van het universum te zijn. Het is niet meer dan jeugdsentiment en valse nostalgie.

Natuurlijk is het prima om muziek uit 1730, 1968, 1977 of 1991 zelf het mooist te vinden. Maar zoals Kees de Koning terecht propagandeert: de jeugd heeft altijd gelijk. Wil je als muzikant innovatief bezig zijn, zoek dan de grenzen van de techniek en de goede smaak op.

Twee apen maken muziek, anonymous, Quirin Boel, after David Teniers (II), 1635 – 1724


7 reacties op “Waarom je een zure oude lul bent als je vindt dat de muziek van vroeger beter is dan die van nu”

 1. 1 Paul ten Bulte said at 14:18 on September 21st, 2017:

  Wat is eigenlijk goede muziek. Wie bepaalt dat? De massa die verantwoordelijk is voor de omzet in de muziekindustrie of de platen bazen of de “muziekkenners” of de radioDJ’s. Persoonlijk houd ik niet van Nederlandse feestmuziek en smartlappen, maar er is een hele grote groep mensen die daar blijkbaar wel van houdt en het heel goed vindt. Ik vind “Child in Time”, “Bohemian Rapsody”, “Stairway to Heaven” erg goede muziek, maar ik krijg ook kippenvel van Bob Marley waarvan de composities soms gewoonweg saai zijn, maar ik kan ook uit mijn dak gaan van goede Dance muziek. Pure emotie dus. Freejazz vind ik niets aan, maar is wel heel erg moeilijk om te spelen. Wel respect, maar geen kippenvel. Kortom, muziek is emotie. Het moet je raken. Als de huidige Dance-muziek je niet raakt en mooie ballads van vroeger wel dan vind je de muziek van vroeger mooier en omdat deze tegenwoordig bijna niet meer te horen is, vind je de muziek van vroeger beter, maar of de melodielijnen en de composities ook beter zijn is niet te bepalen. Het raakt je of het raakt je niet……..denk ik :-).

 2. 2 roger said at 15:40 on September 21st, 2017:

  Beter bestaat niet als het om een kunstvorm gaat. Wie of wat is beter?
  Steve Vai, of Bach?
  Rembrandt, of Van Gogh?
  Ronaldo, of Messi?
  Beatles, of Stones?
  Maar in een discussie is het zo lastig om met genuanceerde meningen te komen. En bij muziek gaat het om datgene wat je gehoord hebt tussen jouw 12e en 30e.
  Ieder zijn meug, maar probeer niet iemand anders van jouw gelijk te overtuigen.

 3. 3 Marco Raaphorst said at 16:26 on October 12th, 2017:

  En wat zegt dit over de bands die willen klinken als de bands van weleer? Retro is namelijk enorm populair. Sommigen keren zelfs terug naar analoog opnemen omdat ze dat beter vinden klinken. Dit is nooit eerder vertoond in popmuziek.

 4. 4 Pim said at 16:31 on October 12th, 2017:

  @ Marco: Daar is niks mis mee. Net zoals er niks mis is met musea over de oudheid. 🙂

 5. 5 Kathie04 said at 21:17 on October 21st, 2017:

  I think your page needs some fresh posts. Writing manually takes a lot of time,
  but there is tool for this boring task, search for; Ssundee advices unlimited content for any blog

 6. 6 ShayneSmall said at 14:05 on November 26th, 2017:

  I have checked your website and i have found some duplicate content, that’s why you don’t rank high in google’s search results,
  but there is a tool that can help you to create 100% unique content,
  search for: Boorfe’s tips unlimited content

 7. 7 Patrick said at 10:57 on December 6th, 2017:

  @Marco Lenny Kravitz hield er in interviews ten tijde van zijn tweede album (1991) maar niet over op dat hij zijn muziek opnam in een authentieke studio met apparatuur uit de jaren zestig. Dat klonk namelijk ‘echt’. Retrobands waren er in de jaren 70 al.


Leave a Reply