Stemra omzeilen door CD’s in Polen te laten persen

Foto: Pim van de Werken

De onvermijdelijke vraag van elke band aan het einde van een productie: “heb je een goed(koop) adresje om CD’s te laten persen?”. Dat heb ik. In Polen leveren ze dezelfde kwaliteit als in Nederland, maar dan voor minder geld. Daarnaast doen ze nooit moeilijk over Stemra.

Stemra is de club die in Nederland op komt voor de belangen van tekst en liedjes-schrijvers op het gebied van mechanische rechten (= muziekgebruik op CD’s, DVD’s ect.). Het is heel erg goed en praktisch dat er een toko is die dat centraal regelt. Maar bij Stemra schuilen er wat addertjes onder het gras. Zo moet je bij een CD persing in Nederland altijd toestemming vragen aan Stemra. Ook als je geen lid bent en een CD met je eigen liedjes wil laten persen. Dat is een rare bureaucratische constructie. Zeker in het internet tijdperk. Ben je wel lid van Stemra, dan moet je daarnaast betalen voor het persen van CD’s met daarop je eigen liedjes. Zodat Stemra dat bedrag (na aftrek van zo’n 12,5% onkosten) na zo’n 1,5 jaar weer aan je terug kan geven. Als dat goed gaat tenminste. Kortom: een zinloze, trage en bureaucratische exercitie.

Het gaat niet om lullige bedragen. Bij 1000 eigen beheer albums ben je snel zo’n 1000 euro kwijt. Te betalen op het moment dat je net al je geld al geïnvesteerd hebt in fantastische opnames, mooi artwork, de persing van de CD en het drukwerk. Al met al genoeg redenen voor een stukje burgerlijke ongehoorzaamheid lijkt me.

Ook een goed idee voor eigen beheer muzikanten: alleen lid worden van Buma en niet van Stemra. Dan krijg je wel netjes betaald voor airplay, maar heb je geen gezeur met persingen.


22 reacties op “Stemra omzeilen door CD’s in Polen te laten persen”

 1. 1 Christov said at 22:03 on March 1st, 2011:

  Hallo,

  ik werd via een vriend op deze post gewezen, heeft u toevallig zelf ook ervaring met dit bedrijf? Aangezien de helft van de site in het Pools is krijg ik namelijk niet alles begrepen, vroeg ik mij dus af hoe de communicatie met dit bedrijf in kwestie is? Probeer zelf ook te kijken hoe stemra etc zo min mogelijk bij mijn eigen beheer productie op kleine schaal kan betrekken, en dit ziet er wel interessant uit als ik deze post goed begrijp.

 2. 2 Pim said at 22:29 on March 1st, 2011:

  Prima ervaring met het bedrijf in kwestie. Ze kunnen goed Engels.

 3. 3 seb said at 02:01 on March 2nd, 2011:

  Ze hebben een engelse gedeelte
  http://www.rockerspro.pl/index_en.html

  groet

 4. 4 Sebas said at 02:02 on March 2nd, 2011:

  Oh wacht.. dan staat het nog steeds voor de helft in het pools.

  Thanks voor de tip!

 5. 5 Martijn said at 10:09 on March 2nd, 2011:

  Misschien is het wel goed voor het beeld om het verhaal van Brown Feather Sparrow met de kerst cd ‘How To Throw a Christmas Party’ er ook bij te vertellen, als kleine tegenhanger.

 6. 6 Willem said at 11:14 on March 2nd, 2011:

  goeie tip die laatste (alleen buma-lid worden). echter, bij buma-stemra kunnen ze het onderscheid zelf nog niet maken. ondanks dat we wel-buma/geen-stemra lid zijn, kregen we toch een factuur a 1500 euro nav onze laatste release …

 7. 7 Pim said at 12:09 on March 2nd, 2011:

  @Martijn: Goed punt. In Polen bestellen moet je niet doen als je veel haast hebt.

  @Willem: Maar snapten ze het wel snel toen je de boel uitlegde?

 8. 8 Karel. said at 13:30 on March 3rd, 2011:

  Kan hier ook geperst worden, site is in het Engels!

 9. 9 Karel said at 13:31 on March 3rd, 2011:

  Kan hier ook geperst worden, site is in het Engels! http://www.takt.eu/en/, wel zo handig.

 10. 10 Lucas van Slegtenhorst said at 13:44 on March 3rd, 2011:

  Hallo Pim,
  Uiteindelijk zal je toch echt STEMRA lid moeten worden wil je de auteursrechten inkomsten op je eigen songs kunnen laten incasseren voor wat betreft compilaties van derden en songs die via I-tunes internationaal verkocht worden.

 11. 11 Pim said at 14:15 on March 3rd, 2011:

  @Lucas: Dat is een rekensom die voor de meeste eigen-beheer en distributie-deal muzikanten volgens mij meestal in het voordeel van ‘geen Stemra lid zijn’ uitvalt.

  Dat veranderd inderdaad op het moment dat je veel verkoopt via iTunes en / of op compilaties terecht komt.

 12. 12 MarsM said at 17:07 on March 3rd, 2011:

  @Lucas, @pim
  Over iTunes en mechanisch recht. Downloads buiten het US grondgebied zijn combinatie van Mechanisch Recht (Stemra) en Openbaarmakingsrecht (Buma).
  Dus als je wel bij BUMA bent aangesloten heb je een kans dat je misschien wel wat ontvangt…
  Het is nu eerder van belang dat Buma/Stemra werk gaat maken van een eerlijke en transparante uitkering(repartitie) van de inkomsten die ze namens de auteurs ontvangen.
  Zoals Cees van Rij in het commentaar bij de presentatie van FlexGo @noorderslag heeft aangegeven zou dit verbeterd moeten gaan worden.

 13. 13 Willem said at 12:32 on March 4th, 2011:

  @ pim: ja, uiteindelijk hadden wij het gelijk aan onze kant.
  maar het zegt wat mij betreft genoeg dat ze toch proberen inkomsten binnen te halen uit onwetendheid (“oh geen stemra-lid? wisten we even niet”) of uit opportunisme (“een factuur sturen kan nooit kwaad”) …

 14. 14 riekus said at 12:35 on March 4th, 2011:

  @Pim: na uitleg aan Stemra dat wij (Antillectual, Willem’s comment) helemaal niet bij hen ingeschreven staan, werd de factuur inderdaad ingetrokken. Toch typisch dat er eerst maar op los gefactureerd wordt en pas bij protest nader naar gekeken wordt…

  Overigens worden onze platen meestal in Nederland geperst bij Docdata en Record Industry, tot dit Stemra incident zonder problemen

 15. 15 Marco Raaphorst said at 13:37 on March 6th, 2011:

  ga ik eens doen. dank voor de info (*delicious*)!

 16. 16 Robert Geest said at 21:25 on May 11th, 2012:

  Wie kan mij vertellen. je brengt een album uit via Itunes en ander download sites. Je laat een aantal fysieke persen 500 stuks. Daar moet je aan stemra voor betalen ook als je lid bent.
  Nu zijn de werken die er op staan geschreven door 2 componisten die lid van BS zijn . Dus 1 niet, maar die heeft weel een uitgevers contract met de uitgever die ook lid van BS is. i tunes betaald dacht ik 0,08 per download van 0,99, daar zit dus ook het deel van de niet LId zinde bij. Betaald BS dat terug aan itunes, en betaald die het weer bijvoorbeeld aan de productie maatschappij terug?? Wie weet dat. Ik denk dat BS het geld houd en dus onterecht gelden onder zich heeft die niet van BS zijn

  Ik zie graag jullie reactie, want wij pakken BS aan

 17. 17 Jack van de wal said at 12:43 on May 24th, 2015:

  Een cd persen in Polen.
  Was voor ons klote van de bekende Bok.
  Erg moeilijk daar allemaal.
  4 dagen te laat geleverd.
  De opdruk cd was een aanfluiting !!
  En het leek erop
  Of ze het spul met een riek in de vrachtauto
  hebben gegooid !!
  Veel kapotte doosjes

  De groet,

 18. 18 Stefan Janssen said at 17:57 on May 25th, 2015:

  Ja hoor mee eens !!
  Ook slechte ervaring met cd’s laten maken in Polen !! Nou ja eigenlijk was het een dvd met een concert registratie. Na veel gedoe nieuwe inlays ontvangen !! Volgens hun lag het aan ons. Maar ze hebben wel van dezelfde bestanden de juiste inlays weer geleverd. Dus dat was een verhaal van niks En de Stemra omzeilen heeft natuurlijk helemaal geen zin. Ik wil wel van mijn eigen werk het auteurs recht retour op mijn rekening. En voor een cover moet je natuurlijk betalen ! Dat snap toch iedereen hoop ik !!
  Als iedereen jou eigen nummer covert zonder te betalen ben je daar natuurlijk ook niet blij mee denk ik.

  Laat je cd / dvd gewoon persen in Nederland. Er zal zeker wel een cd fabriek zijn die hun afspraken na komt.
  Succes ermee !
  Stefan Janssen

 19. 19 Jack said at 17:38 on August 25th, 2015:

  Wij hebben onze cd laten maken in Weert
  bij Cd fabriek. En zijn zeer tevreden. Sterker nog ze waren goedkoper dan in Polen.Wij hadden ook een prijsopgave uit Belgie. Het maakt allemaal niet zo veel uit. Vraag gewoon of er nog iets aan de prijs is te sleutelen. Ik denk dat je overal in Nederland wel een korting kunt afdwingen.
  Succes ermee !!
  PS. Je hebt ook nog cd perserij ook niks mis mee volgens mijn broer.

 20. 20 Victor van Dam said at 12:23 on April 13th, 2016:

  cd’s persen in Polen !!
  Niet goed……
  De communicatie is meer dan belabberd
  Dus nooit meer.

  Victor van Dam.

 21. 21 Patricia Riem said at 15:23 on November 13th, 2017:

  Wat gaan wij doen in Polen ?
  Ik heb mijn cd’s in Nederland laten maken
  Super geregeld. Alles volgens afspraak
  En waar ? In Weert bij cd fabriek.Enkele jaren geleden heb ik in Rotterdam bij Tapes mijn dvd laten maken. Ook niets mis mee.Wie gaat er nou na Polen om een cd tje te laten bakken.

 22. 22 Patje van Impen said at 21:00 on June 4th, 2019:

  Mijn cdtjes laten maken in Weert cd fabriek / Musicgroup bv. Alles volgens afspraak geleverd. Ik zeg 10 punten of 11 eventueel. sales@musicgroup.nl is het mail adres. Vorig jaar USB stickjes laten maken in Rotterdam. Bij Tapes en tevreden. Er zijn ook bedrijven die denken dat ze mensen moeten foppen. Kijk maar een op het internet en sla je slag !!


Leave a Reply