Studio avonturen in Berlijn (2)

Voor de camera's hebben we de synth mooi uitgemict

Vorige week was ik samen met engineer Matthijs Kievit in de Andere Baustelle studio in Berlijn. Om op te nemen voor Jesus & the Christians. Lees deel 1 hier.

Op dag vier was er een camera-ploeg van het RTL4-nieuws op bezoek. Voor een item over Nederlanders die naar Berlijn trekken om daar te werken en / of wonen. Ondanks dat muzikanten er in de ochtend niet op zijn best uitzien hebben we er ons prima doorheen geslagen. Hier terug te kijken.

De speeltuin

Ook anders dan voorgaande dagen: als gastmuzikant werken aan een project van Michiel Flamman (Solo) en Marinus de Goederen (a balladeer). Niet de gebruikelijke singer-songwiter-liedjes die je van ze gewend bent, maar Woven Hand meets ambient meets drone meets Nick Drake meets Low. Of iets dergelijks. Liedjes gebaseerd op een enkel of een paar akkoorden aankleden met veel sfeer-partijen. Totaal anders dan de brute Jesus & the Christians sounds, maar daarom zeker een welkome afwisseling.

Opera-zangeres in actie

Omdat we zonder liedjes de studio ingegaan zijn gebruiken we technieken om de creativiteit op gang te brengen. We pakken bijvoorbeeld een bestaand liedje en beginnen daar overheen te spelen. Op die manier gebruiken we een gedeelte van de structuur en het akkoordenschema van het nummer. Vervolgens gooien we het bron-nummer weg en werken verder met het materiaal dat we al opgenomen hebben. Ook geven we elk nummer vooraf een politiek thema mee waar we arrangement ideeën uithalen. Een nummer met als thema ‘9/11 is overrated’ vraagt natuurlijk om muzikale vertalingen van crashende vliegtuigen en instortende gebouwen. Niet geheel ontoepasselijk in de studio van Einstürzende Neubauten (=instortende nieuwbouw).

Een ander doel is om zoveel mogelijk van de aanwezige instrumenten in de studio te gebruiken. Of we er op kunnen spelen of niet maakt niet uit. Rhodes, hammond, vibrafoon, conga’s, synths, accordeon, piano, metalen platen en staven en instrumenten waarvan we geen idee hebben hoe ze heten. Ook een opera-zangeres die toevallig de studio binnen komt lopen slepen we gelijk achter de microfoon.

Na anderhalve week in de studio in Berlijn blijft er maar één vraag over. Wanneer kunnen we weer terug?


2 reacties op “Studio avonturen in Berlijn (2)”

  1. 1 Martijn said at 15:18 on December 6th, 2010:

    Mooie verhalen, Pim!

    Wanneer worden deze Berlijnse escapades gereleased?

  2. 2 Pim said at 17:05 on December 6th, 2010:

    Dat gaat nog wel even duren. Het gaat een heel album worden. Binnenkort eerst het remix-album Remixing Water Into Wine.


Leave a Reply