Studio-avonturen in Berlijn (1)

Drums opnemen via een stalen plaat

Afgelopen oud en nieuw bracht ik door in Berlijn. Terwijl ik volop bezig was de toerist uit te hangen bedacht ik me hoe gaaf het zou zijn om hier een plaat te maken. Bijna een jaar later zit ik in Berlijn daadwerkelijk te werken aan een album van mijn politieke noise-pop project Jesus & the Christians. In de Andere Baustelle Tonstudio. Thuisbasis van de legendarische industriële avant-garde noise-pioniers Einstürzende Neubauten.

Samen met engineer Matthijs Kievit zoeken we op de grens tussen catchy en avant-garde naar interessante geluiden om in een later stadium op een remix-achtige manier nummers uit te knippen. Daarbij kunnen we gebruik maken van Neubauten-spullen die volop in de studio aanwezig zijn. Kinderen in een snoepwinkel, dat werk.

Noem me een sentimentele lul, maar ik vind het bijzonder om op een gitaar te spelen waar Blixa Bargeld platen van Nick Cave & the Bad Seeds mee ingespeeld heeft. Maar een gitaar klinkt ook maar als een gitaar. Een drumstel opnemen via een grote stalen plaat is andere koek. Eigenlijk het principe achter een plaat-galm. Bizar hoe goed een drumstel kan klinken met alleen een contact-microfoon, een SM57 en een stalen plaat.

Ook leuk: schreeuwen in een banjo met een contact-microfoon erop en een versterker heel hard in een piano laten blazen en dat opnemen met een contact-microfoon die op het metalen frame van de piano geplakt is.

Een aanwezige Neubauten-veer blijkt via effecten en een bas-versterker een enorm vette weirde kick op te leveren. Stalen platen als percussie completeren de gewenste oostblok-sound. Kortom: we vermaken ons hier nog wel even!


2 reacties op “Studio-avonturen in Berlijn (1)”

  1. 1 Karel said at 21:50 on November 16th, 2010:

    Kan me de dag nog goed heugen dat Pim de Einsturzende Neubauten ontdekte en echt lyrisch terugkwam met wat platen van die band in zijn hoofd. Het gin wekenlang alleen maar over Blixa Bargeld in Maison Pretty Boy.
    Geniaal dat je daar nu de messias uit loopt te hangen!

  2. 2 Joeri Pronk said at 04:25 on November 17th, 2010:

    Ik ben dus ook in Berlijn geweest met oud&nieuw! In de zomervakantie ben ik weer geweest, m’n haar ziet er nog steeds wit als Wilders van…

    En niet vals spelen, hoor! Anders mag Matthijs het weer allemaal op gaan Pimpen in z’n homestudio.


Leave a Reply