Wordt dit een hit? Delish – Sunshine

De band geeft zelf aan: “Het is een demo dus de productiekwaliteit is niet fantastisch”. Daarom zal ik vooral naar het liedje en het arrangement kijken en de productie buiten beschouwing laten.

Structuur:

 • intro
 • couplet
 • pre-refrein
  • refrein
  • solo
 • half couplet
 • pre-refrein
  • refrein
 • refrein rustig
  • refrein
  • solo

Tempo: 108 bpm. Het liedje heeft geen brug. Wel twee gitaarsolo’s. Het tweede couplet is korter dan het eerste couplet.

Details:
0:00 Intro met alleen drums.
0:09 Gitaren komen er in met een prima riff.
0:16 Vooral het loopje aan het einde van de riff is een in het oog springende hook.
0:18 Zanger Adam Quann heeft net als de rest van de band goed naar het grote voorbeeld The Libertines geluisterd.
0:25 De bas speelt het loopje van de hook uit het intro, de gitaren niet. Waarom niet? Nooit bang zijn om een hook te veel te spelen.
0:34 En hier mag de hook dan nog een keer.
0:35 Het pre-refrein knalt er lekker in.
0:39 Maar wordt aan het einde wat rommelig. Bas, drums en gitaren kunnen hier beter samenwerken.
0:43 Het refrein heeft een goede ‘lift’ ten opzichte van het pre-refrein. En een sterke melodie.
0:52 Het tweede rondje refrein heeft een andere zangmelodie. Deze is minder sterk dan de eerste, dus waarom niet de eerste herhalen? Een goede melodie gaat niet vervelen.
1:01 Gitaarsolo. In de popmuziek mag je alle regels breken (graag zelfs), maar er is een goede reden dat solo’s niet vaak na het eerste refrein komen. Het gaat hierdoor erg moeilijk worden om een goede spanningsboog te maken tot het einde van het liedje. Een kwestie van te vroeg pieken.
1:28 Het tweede couplet is half zo lang dan het eerste couplet. Spanningsboog-technisch nergens voor nodig. Hier wat meer tijd nemen voor (relatieve) rust laat het refrein erna harder knallen.
1:54 Na het tweede refrein komt er een stukje dat niet duidelijk ergens naar toe gaat. Weglaten of iets opvallend mee doen.
2:02 Een rustig refrein vervult de brug-functie.
2:38 Gitaarsolo 2. Zou beter op zijn plek vallen tussen het rustige en het laatste refrein.

Wordt dit een hit?
Het liedje heeft klasse. De band doet overtuigend wat The Libertines en The Strokes eerder deden. Positief daaraan: de band is goed te plaatsen. De andere kant van de medaille: meer eigen smoel zou niet misstaan.

Tips:
Meer focus op de hooks kan de oorwurm-factor verhogen. De spanningsboog kan verbeterd worden door solo 1 te schrappen, het tweede couplet langer te maken en solo 2 tussen het laatste en voorlaatste refrein te plaatsen. Zet deze puntjes op de i, oefen je te pletter en duik de studio in met een producer die de boel een sound meegeeft die refereert aan The Libertines. Maar geen sound-kopie is zodat het geheel een meer eigen smoel krijgt.

En verander de bandnaam nu het nog makkelijk kan. Bij de naam Delish verwachten mensen een Within Temptation-kloon. Iets met ‘the’ ervoor geeft gegarandeerd een betere genre-indicatie.


5 reacties op “Wordt dit een hit? Delish – Sunshine”

 1. 1 Adam Quann said at 17:01 on September 20th, 2010:

  Staan erg zinnige dingen tussen! Ben vooral blij met de tips over de compositie. Er is vaak aan gesleuteld en over sommige stukken ben ik zelf ook niet echt te spreken. Maar zelf kon ik niet echt bedenken waar het aan lag. Kortweg gezegd; je slaat de spijker op zijn kop. Ben meer dan blij dat ik Delish hiervoor heb ingeschreven!

 2. 2 Willem Roose said at 21:28 on September 20th, 2010:

  Luister al aan paar decennia naar diverse soorten popmuziek, maar ben zelf niet muzikaal; interessant om zo’n analyse te lezen!

 3. 3 Ludo said at 13:22 on September 21st, 2010:

  The Deli’s lijkt me dan wel een goeie bandnaam.

  kan aan de mp3 liggen maar de hi-hats zwabberen een beetje, in dat stukje rond 0.40 moeten ze heel strak en fel, vind ik.

 4. 4 Bram said at 10:48 on October 1st, 2010:

  Tof Pim! Leuk liedje ook.

  (Er staat trouwens “Deze is minder sterk als de eerste”, moet DAN zijn! :))

 5. 5 Pim said at 01:14 on October 2nd, 2010:

  Dank! Samen met mijn lezers is mijn beheersing van de Nederlandse taal best in orde 😉


Leave a Reply